Delta IT

Uw partner in succesvolle online oplossingen

Geplaatst op 7 december 2015

Wachtwoord beveiliging tips

Wachtwoord beveiligen

Ons leven speelt zich steeds meer af in een online omgeving. We lezen minder boeken en tijdschriften, we zijn steeds meer online op onze smartphones, tablets en computers. Er komen steeds meer apparaten waarmee we op het internet kunnen. En oude gebruiken en handelingen verschuiven van offline naar online. Denk aan betalingen, winkelen en sociale interacties. Het gaat allemaal online. Het gebruik van social media en apps neemt sterk toe en de kinderen zitten meer achter hun iPad dan dat ze ‘offline’ in een speeltuin te vinden zijn. Ze spreken liever online af tijdens het gamen of chatten, dan buiten op straat.

Wachtwoord beveiligen

Ons leven speelt zich steeds meer online af

Het komende jaar wordt de online aanwezigheid nog eens versterkt doordat steeds meer apparaten in ons huis gebruik gaan maken van het internet. Onze thermostaat en lampen kunnen tegenwoordig overal op de wereld via het internet worden bediend. Met bijvoorbeeld Philips Hue verlichting kan je vanaf het vakantieadres je verlichting instellen, zodat inbrekers denken dat er iemand aanwezig is in je huis. Het zijn erg handige functies die ons leven kunnen verbeteren op veel punten, maar er zijn ook nadelen.

We hebben steeds meer online accounts en ons dagelijkse leven wordt op allerlei servers opgeslagen. Privacy is niet meer vanzelfsprekend. Voor deze diensten hebben we een account op een website of een app nodig waarop we moeten inloggen. En deze accounts beveiligen we over het algemeen niet goed.

Onze gegevens zijn slecht beveiligd

Om connected te zijn met al je apparaten en online diensten moet je op websites of apps inloggen met je login-gegevens. De meeste mensen gebruiken hiervoor geen goede inloggegevens of dezelfde inloggegevens als ze ook gebruiken bij andere accounts.

Het gevaar van onveilige inloggegevens is dat mensen met kwade bedoelingen de gegevens kunnen misbruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld je computer hacken en ook andere wachtwoorden achterhalen. Ze kunnen een virus installeren waardoor jouw computer kan worden gebruikt om websites uit de lucht te halen en waardoor ook je computer traag wordt. Ook worden gehackte computers vaak gebruikt om spam mee te versturen. Zo kunnen er duizenden mails verzonden worden vanaf jouw computer zonder dat je het zelf beseft. Dit kan er weer tot leiden dat jouw verzonden e-mails op een zwarte lijst komen te staan.

Dit zijn goede argumenten om de beveiliging van je online accounts te verbeteren. Maar waar moet je beginnen op het gebied van wachtwoord beveiligen en accounts beveiligen?

Tips voor betere wachtwoord beveiliging

Hieronder staan stapsgewijs tips voor het versterken van je wachtwoorden en het beperken van inbraken op jouw digitale leven.

1. Kies een uniek en sterk wachtwoord 

Veel mensen hebben een onveilig wachtwoord wat makkelijk te raden is. Het heeft vaak iets met hun geboortejaar, kinderen, huisnummer of huisdieren te maken. Deze wachtwoorden zijn makkelijk te raden, door zowel een persoon als een automatisch script. Er zijn zelfs lijsten in omloop met daarop de 10.000 meest gebruikte wachtwoorden. Een bot (automatisch script van hacker) kan alle variaties proberen op een website en zo toegang krijgen tot je account.

Het beste is om willekeurig wachtwoord te kiezen met cijfers, letters en tekens van minimaal 10 tekens lang. Het nadeel is dat ze moeilijk te onthouden zijn. Hiervoor hebben wij een handige tip. Denk aan een willekeurige zin over iets wat nu in je omgeving afspeelt, zoals bijvoorbeeld: Vandaag heeft Maria een rode broek aan met laarsjes. Pak hiervan alle eerste letters en dan heb je: vhmerbaml. Plaats hier enkele cijfers en tekens in en gebruik op sommige plaatsen hoofdletters. Je krijgt dan bijvoorbeeld: vhMer;3Bam8L. Zorg dat je minimaal 10 tekens gebruikt. Je hebt nu een wachtwoord dat goed te onthouden is en erg veilig is.

2. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Het allerbeste is om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken. Stel dat een website wordt gehackt, dan wordt je wachtwoord misschien ook gestolen en als je voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruikt zou de hacker kunnen inloggen op andere accounts met deze gegevens. En daar dan eventueel schade aanrichten.

Aan de andere kant is het lastig om voor elk account een uniek wachtwoord te onthouden. Om dit te vereenvoudigen kan je een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een programma dat je kan gebruiken om wachtwoorden mee te onthouden en te genereren. Met een wachtwoordmanager kan je voor elk account een uniek en zeer moeilijk wachtwoord creëren, bijvoorbeeld: hc^LmAG2j%R7rtZA8=6eZ9txsg52fd#rtU0. Deze zijn vrijwel niet te kraken, zelfs met de meeste sterke computers kan het jaren duren voordat deze wachtwoorden kunnen worden geraden.

In een wachtwoordmanager worden alle wachtwoorden per account opgeslagen en heb je alleen één hoofdwachtwoord nodig om het programma te opnemen. Het voordeel van een wachtwoordmanager is dat je eenvoudig vanuit de browser de wachtwoorden van accounts kan opslaan en kan invullen. De meeste wachtwoordmanagers kunnen worden gesynchroniseerd via Dropbox, iCloud of een andere online service. Ze zijn overal te gebruiken en meestal ook via een smartphone of tablet.

Het belangrijkste bij het gebruik van een wachtwoordmanager is om een sterk hoofdwachtwoord te hebben en deze niet te vergeten. De hoofdwachtwoorden zijn vaak een encryptie van de wachtwoord kluis. Dit wil zeggen dat het hoofdwachtwoord niet op een server wordt opgeslagen. Ze kunnen nooit gestolen worden, maar als je het hoofdwachtwoord kwijt bent, dan kan je niet meer de wachtwoordmanager openen en niemand kan je daarbij helpen. Kies een sterk wachtwoord van minimaal 10 tekens, zoals bij punt 1 is beschreven en schrijf deze op en bewaar deze in een kluis.

Bekende wachtwoord managers zijn 1Password, Lastpass en Keepass. Voor de meeste wachtwoordmanagers moet worden betaald, maar de kosten zijn gelukkig niet erg hoog. Wat is jouw online veiligheid jou waard?

3. Zorg dat je computer en apparaten veilig zijn

Het hebben van een sterk wachtwoord is erg belangrijk, maar wat als hacker jouw wachtwoord kan achterhalen? Stel dat je computer gehackt is met een virus en dat een keylogger is geïnstalleerd? Een keylogger onthoudt alle aanslagen van het toetsenbord en kan dus ook je hoofdwachtwoord opslaan en zo je wachtwoordmanager openen. Dit moet ten alle tijden worden voorkomen.

Hier staan enkele tips om je systeem beter te beveiligen.

  • Installeer een goede virusscanner en firewall en houdt deze up-to-date
  • Zorg dat je besturingssysteem en je overige software up-to-date is
  • Stel een wachtwoord in op je computer
  • Klik niet op links in verdachte e-mails
  • Download geen illegale software

Als je zorgt dat bovenstaande punten in orde zijn dan ben je minder kwetsbaar voor hackers en virussen. Zo kun je op een veilige manier genieten van je online leven en loop je minder risico op het verliezen van data of dat er wordt ingebroken op jouw privacy.

Welke methode voor het onthouden van wachtwoorden gebruik jij? Laat hieronder een reactie achter.